Sledenje javnih razpisov za nepovratna sredstva

nepovratna sredstva2Podjetja, še posebej če gre za mala podjetja, se pogosto ne znajdejo v gozdu javnih razpisov za nepovratna sredstva. Razpisov za nepovratna sredstva je cela vrsta, velik del jih niti ni namenjen podjetjem, ampak javnim ustanovam, nevladnim organizacijam ali pa raziskovalnim inštitutom. Dobro je torej najti vir informacij, ki že izbira razpise za subvencije, ki so dejansko primerne za podjetja, če pa je ta vir informacij še usmerjen v vašo dejavnost, pa še toliko bolje.

Informacije o razpisih, namenjenih podjetjem, najlaže dobite pri specializiranih podjetjih, ki se ukvarjajo s pripravo projektov z namenom pridobivanja subvencij in storitve pisanja prijavnih dokumentacij tudi prodajajo drugim podjetjem; v Sloveniji jih deluje več deset. Ta podjetja navadno objavljajo odprte razpise na svojih spletnih straneh ali pa odprtje razpisov objavljajo na svojih elektronskih novicah. Tako boste vedno lahko ujeli vse zanimive razpise za nepovratna sredstva.

Še bolje pa je seveda, če imate informacije o za vas zanimivih razpisih še predno so ti sploh objavljeni. Zakaj? Mnogi razpisi imajo kratek čas med objavo in rokom za prijavo, lahko celo manj kot en mesec. Da bi lahko napisali dobro projektno prijavo in dobili denarje, mora biti projektna ideja ob objavi takega razpisa v glavnem že izoblikovana. Zato pa morate že vnaprej vedeti kateri razpisi bodo objavljeni in približno kdaj. Podobna situacija vas lahko doleti pri investicijskih razpisih, pa čeprav je čas odprtja razpisa lahko dva ali tri mesece. Prijavi morate priložiti vso dokumentacijo, ki je potrebna za izvedbo investicije in če boste gradili seveda potrebujete gradbeno dovoljenje, ki pa se ga ne da dobiti kar tako.

Da bi prišli do informacij o bodočih razpisih se je najbolje obrniti na že malo prej omenjena podjetja, specializirana za spremljanje razpisov in pripravo prijavnic (predlagamo vam, da tudi obiščete brezplačni seminar nepovratna sredstva). Pri vseh teh podjetjih se lahko dogovorite za brezplačni prvi svetovalni termin; tam vam bodo svetovalci razložili, kateri programi in razpisi so primerni za vaše projektne ideje (če sploh so kakšni) in kdaj okvirno pridejo objave razpisov, na katere boste ciljali.

This entry was posted in Marketing and tagged , . Bookmark the permalink.