Zakaj potrebujemo dobro davčno svetovanje?

Nič ni gotovo, razen smrt in davki, je pred mnogimi časi dejal Benjamin Franklin. Vse do danes njegova trditev drži kot pribita. Dobro davčno svetovanje lahko občutno zmanjša naše davčne obveznosti, tako na poslovnem, kot tudi osebnem področju. V tem članku bomo razdelali vrste davčnega svetovanja in razkrili kako nam lahko dober davčni svetovalec pomaga. Davčni strokovnjaki lahko razbremenijo naše davčne obveznosti in minimizirajo davčno tveganje.

Kaj je davčno svetovanje?

Povedano na hitro, davčno svetovanje je predlaganje optimalnih davčnih rešitev naročniku s strani davčnega svetovalce. Seveda mora davčni svetovalec najprej preučiti in presoditi dotičen primer, preden lahko svetuje. Davčna zakonodaja je za laika zahtevna in v nekaterih pogledih tudi zmedena. Če nismo strokovnjaki na davčnem področju in imamo davčne obveznosti, nam lahko davki povzroči tudi precej nepotrebnega stresa. Predvsem zaradi nepoznavanja zakonodaje, se davkoplačevalci z večjim premoženjem pogosto odločijo za najem davčnega svetovalca. Svetovalci lahko s poglobljenim znanjem nudijo davčno svetovanje, ki optimizira davčne obveznosti in razbremeni davkoplačevalce.

Davčno svetovanje je še posebej pomembno, da ne naredimo napak, ki bi lahko pomenile premalo ali preveč plačanih davkov. V primeru, da davčni zavezanec ne plača svojih davkov v celoti zaradi napačne interpretacije zakonodaje ali napak, lahko hitro postane predmet davčne preiskave z možnimi sankcijami. V obratnem primeru pa je možno, da zaradi nepoznavanjem davkov in vseh olajšav zavezanec davke preplača in tako izgubi upravičeno prislužen denar.

Davčno svetovanje je priporočljivo tako za velika podjetja kot tudi samostojne podjetnike. Večja podjetja lahko svojo poslovanje načrtujejo in optimizirajo skupaj z davčnim svetovalcem, samostojni podjetniki pa bodo prav tako veseli vsakega nasveta, ki bo ob koncu poslovnega leta razbremenila njihovo dohodnino.

davčno svetovanje

Kaj vse zajema davčno svetovanje?

Preden razdelamo katera področja zajema davčno svetovanje, poglejmo kaj vse zajema. Za kvalitetno in optimalno svetovanje so potrebni preventivni davčni pregledi s strani davčnih strokovnjakov. Preventivni davčni pregled bo dal jasno sliko vašemu svetovalcu o vaših financah. Naslednja zadeva, ki jo svetovanje zajema je zastopanje v davčnih postopkih. Za velika podjetja je zastopanje v davčnih postopkih redna preksa. Zakonodaja je tako obsežna, da večina podjetij svoje davke v celoti raje prepusti svetovalcem.

Med pomembnejša opravila, ki jih davčno svetovanje zajema spada zagotovo pomoč pri pripravi davčnih napovedi in davčnih obračunih. Na tem področju je najboljše vse skupaj zaupati strokovnjakom in se posvetiti svojemu delu, ki ga najbolje obvladamo. Že ena sama napaka nas lahko pri davčnih napovedih drago stane.

Davčni svetovalci pa so lahko v podjetjih prisotni tudi na drugih področjih povezanimi z davčno zakonodajo. Veliko je primerov, ko podjetja najemajo svetovalce za zelo različna področja, med njih zagotovo pdajajo tudi svetovanja pri mednarodnih poslih, izobraževanje lastnega kadra, svetovanju pri finančnih transakcijah in še bi lahko naštevali.

Področja, ki jih zajema davčno svetovanje

Verjetno ste na tem mestu najprej pomislili na dohodnino. Dohodnina je vsekakor ena od najpomembnejših podorčij, ki jih zajema davčno svetovanje. Poznamo primere, ko vas lahko med plačilom dohodnine v višini več tisoč evrov in vračilom prepračane dohodnine loči samo en potni nalog. Prav zaradi takšnih primerov potrebujemo dobrega davčnega svetovalca.

Zraven dohodnine pa so tukaj še ostala področja kot so DDV (davek na dodano vrednost), DDPO (davek od dohodkov pravnih oseb) in ZDDD (davek na dediščine in darila). Pozabiti pa ne smemo na davek na motorna vozila, davek na plovila, davek na promet nepremičnin in še veliko več. Davčno svetovanje zajema vsa področja povezana s plačilom davkov.

Ste vedeli, da obstaja tudi davek od premoženja nepojasnjenega izvora oz. nenapovedanih dohodkov? Davčni inšpektorji so tukaj zelo pozorni na fizične osebe. In kako lahko do tega sploh pride? Recimo, da prodate vikend v tujini in v Sloveniji prodaje ne prijavite davčnemu uradu. Hitro boste postali predmet davčne preiskave. Takšnih primerov je še veliko in tudi to je razglog, da potrebujete davčnega svetovalca, ki vam bo našel optimalno davčno rešitev za prodajo vikenda v tujini.

davčno svetovanje

Zaključek

Kot smo že omenili, s pomočjo davčnega svetovalca lahko prihranimo veliko skrbi, stresa in denarja. Predvsem pa se izognemo napaka, ki bi se lahko zgodile v primeru nepoznavanja zakonodaje. Pozabiti pa ne smemo niti na čas, ki nam ga dober davčni svetovalec lahko prihrani, saj z vsemi zgoraj naštetimi aktivnostmi ni malo dela.

Davčno svetovanje potrebujete, da boste plačali točno toliko davka kot je potrebno in minimizirali davčna tveganja. Svetovanje na področju davkov je danes nepogrešljivi del vsakega resnega podjetja, organizacije in tudi fizičnih oseb.

This entry was posted in Finance and tagged . Bookmark the permalink.