Vrste in izbira ur

Ko nekdo omeni ure, lahko misli na eno izmed bolj znanih vrst ur. Pri omembi vrst ne mislim na same proizvajalce, ki so lahko izredno cenjeni in posledično prodajajo izredno drage ure ampak na sam tip ure, ki se loči predvsem glede na namen.

Najbolj pogost tip, ki ga je še pred leti imel vsak, je ročna ura. Ročne ure, kot že njihovo ime pove, se nosijo na roki. Izjemoma poznamo tudi kakšne druge ročne ure, ki jih nosimo v žepih, a tudi to vrsto lahko poimenujemo s svojim imenom, to je žepne ure. Žepne ure so izredno redke in jih precej redkeje opazimo kot ročne ure, čeprav so tudi slednje v zelo hitrem upadu.

Stenska ura je druga vrsta ur. Stenske ure imajo izredno velik pomen še danes in prav gotovo jih tudi vi uporabljate. Opazimo jih lahko v skoraj vsakem stanovanju, čeprav lahko do točnega časa pridemo tudi drugače, npr. z uporabo mobilnih telefonov, na televizorju ali računalniku. Stenske ure so običajno okrogle, a to ni pogoj. Poznamo namreč tudi veliko večje stenske ure, ki po svoji obliki običajno spominjajo na stare čase in so največkrat pravokotnih oblik.

Radioura je še en tip ur, ki jih še vedno številni uporabljajo. Radioura ali radio ura je največkrat v vlogi budilke. Tudi zaradi tega se največkrat nahaja v spalnici. Ima kar tri uporabne funkcije. Prva je prav gotovo informacija o točnem času, druga, mogoče še najbolj uporabna funkcija je budilka in tretja je možnost poslušanja radijskih postaj, kar nekaterim zelo ustreza v jutranjem, drugim v večernem času. Nekateri pa najraje glasbo poslušajo tudi med spanjem.

This entry was posted in Razno and tagged , , . Bookmark the permalink.