Veste kako do kvalitetne letalske karte?

Od kje izvira ideja o letenju? Mogoče od posnemanja ptic. Tako je Leonardo Da Vinci v zgodovini preučeval mnogo strojev z mahajočimi krili, da bi lahko človek neovirano letel. Mislite, da se je gospod Da Vinci v tistem času predstavljal, da bodo nekoč ljudje dnevno leteli in kupovali poceni letalske karte?

Brata Wilbur in Orville Wright sta pred približno sto petnajstimi leti prvič poletela v Ohiu (ZDA). Kolesarska mehanika, ki sta dokončala tri razrede v srednji šoli sta imela velike sanje in sta jih izpeljala. Ker pa vsaka stvar potrebuje vztrajnost in pogum sta tudi onadva potrebovala preko tisoč poizkusov predno sta poletela za nekaj sekund.

Orville je v 12 sekundah poletel v dolžino približno 37 metrov, sledil pa mu je Wilbur, ki je v 59 sekundah poletel kar 260m daleč. Wrightova sta bila prva, ki sta imela napravo težjo od zraka z lastnim krmiljenjem in pogonom.

Se kdaj spomnite na te trenutke, ko poletite v kakšnem Airbusu A319, ki z lahkoto pripelje med 120 in 200 potniki na katerokoli destinacijo v radiju nekaj tisoč kilometrov? Z vsakim desetletjem smo priča novostim. Če smo bili v prejšnjem stoletju priča ogromnim fizičnim napredkom smo danes prisotni v stoletju kjer se odvijajo virtualni napredki. Sama tehnologija letal se bistveno ne spreminja. Največji preskok bomo doživeli, ko bo poletelo prvo potniško letalo na električni pogon in bo neodvisno od kerozinskega goriva. Kot zanimivost vam lahko povemo, da Boeing 747 vsako sekundo porabi 4 litre letalskega goriva. Povprečni let, kjer se uporabi takšno letalo je dolgo 10 ur. Rezultat tega je poraba približno sto petdeset tisoč litrov ali dvanajst litrov na preleten kilometer.

letalskekarte1

Statistike kažejo, da ljudje vse pogosteje uporabljamo letalski prevoz. Število potnikov prepeljanih z letalom so se od leta 2005 skoraj podvojile. Od 2,139,000,000 v 2005 prepeljanih potnikov pa do 4,100,000,000 lansko leto 2017.

Kakšen pa je razlog temu? Se čedalje manj ljudi boji leteti ali pa so le bolj poceni letalske karte.

Definitivno je razlog tudi to saj vas potovanje v različne destinacije danes stane petdeset odstotkov manj, kot pa v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Po primerjavi agencij naj bi letalske karte glede na današnjo vrednost dolarja padle iz dobrih 600 na okoli 350 dolarjev za notranji let v Združenih Državah Amerike.

Zaradi povečanja ponudbe in svobode na trgu letalskih prevoznikov so danes rezultat poceni poleti. Za nekaj sto evrov ste iz Ljubljane praktično lahko na polovici sveta, če pa odštejete še enkrat toliko, pa ga lahko obkrožite z nekaj prestopi. Tako se danes opravi po celem svetu preko sto tisoč letov. Če pa vključimo tudi zasebne in manjše polete pa pridemo nekje na številko sto petdeset tisoč!

Po teh statistikah lahko ugotovimo, da je letalo danes zelo pogosto uporabljeno prevozno sredstvo in je relativno tudi poceni. Vožnja s taksijem nekje 30 kilometrov vas lahko pride okrog 60 eurov medtem, ko vas lahko letalska vozovnica do Londona iz Ljubljane stane od 29 eurov naprej. Letenje je tudi varno saj so nesreče redke ne glede na povečano število letov se tisto število zmanjšuje.

Kako pridete do poceni poceni letalske karte?

Največkrat boste pridobili poceni letalske karte na raznih portalih kjer spletne turistične agencije nudijo ugodne cene. Če primerjate cene vozovnic, ko si jih ogledujete pri uradnih letalskih družbah ali pa pri agencijah lahko privarčujete kar nekaj denarja. Redno pregledujte strani različnih ponudnikov in spremljajte variacijo cen.

Včasih se zgodi, da se cene vozovnic gibajo iz minute v minuto. Vse je odvisno od prostih sedežev na letalih pa do povpraševanja. V času digitalne komunikacije različni algoritmi skrbijo za variacijo cen in zbiranje ponudbe. Ob vsej ponudbi, ki jo premore internet si najdite svoje tri favorite in pregledujte njijhovo ponudbo.

Za zaključek bi vam svetovali, da vedno preverite ponudbo letalskih vozovnic, opravite nakup, potem pa se udobno namestite, ker boste poleteli.

This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.