Škarje za živo mejo za predele, ki jih kosilnice ne dosežejo

Škarje za živo mejo so še posebej priročne za učinkovito urejanje grmičevja in trave. Če je njihova velikost dovolj priročna, lahko zlahka dosežejo predele, ki so za kosilnice težje ali povsem nedostopni. Pri izbiri takšnega vrtnega orodja je treba predvsem upoštevati vaše fizične sposobnosti, tip žive meje in ne nazadnje še dolžino celotnih škarij za živo mejo. Zavedati se je namreč potrebno, da morate tovrstni pripomoček za vrt v držati v rokah in občasno tudi v navpičnem položaju.

Na voljo so škarje za živo mejo v različnih težah. Izbira takšne lastnosti pa temelji predvsem na fizični pripravljenosti ter moči, in sicer v razmerju z vrsto grmičevja, ki se ga želi urediti.

Različne teže škarij za urejanje vrta

Manjše škarje za živo mejo so praviloma v povprečju težke med 0,5 in 2 kilograma. Srednje težke imajo maso med 2,5 in 3,8 kilograma; težje škarje za živo mejo pa imajo maso med 4,1 in 4,65 kilograma.

Pri nakupu ima pomembno vlogo tudi sama dolžina rezila. Ta se med seboj lahko izjemno razlikujejo, ker se uporabljajo za različne vrste rastje. Daljša vrsta rezil je primerna za urejanje višjih živih mej ter grmovnic. Njihovo rezilo meri od 50 do 65 centimetrov. Krajša rezila – od 10 do 12 centimetrov – se uporabljajo za urejanje najmanjših detajlov na robovih zelenic in na grmičkih.

Za hitrejše rezanje debelejših vej uporabite škarje močnejšega motorja

Poglavitno vlogo pri izbiri škarij za vrtna opravila vsekakor igra tudi moč. Močnejši motorji škarij za živo mejo vam zagotavljajo precej hitrejše urejanje tudi nekoliko debelejših vej. Kako debele veje bodo zmogle škarje za živo mejo rezati, je odvisno zlasti od razmika med rezili in močjo orodja. Na trgu so na voljo škarje, ki lahko režejo tudi veje s premerom od 16 do 35 milimetrov.

Bolj kot sama moč motorja ter razmik med razili, pa je pomembna ostrina rezil. Ta morajo biti vedno nujno dovolj nabrušena pa tudi redno in temeljito vzdrževana.

This entry was posted in Dom in gradnja and tagged , . Bookmark the permalink.