Preoblikovanje iz s.p. v d.o.o

odvetnik-4Večina podjetnikov začne svojo podjetniško pot kot samostojni podjetnik. Zaradi povečanega obsega dela, prihodkov in posledično tveganja, se podjetnik odloči za preoblikovanje iz s.p. v d.o.o.. Ker postopek ni ravno mačji kašelj, je pametno, da se podjetnik posvetuje z odvetnikom oziroma pravnikom, ki ga bo opozarjal na vse morebitne nevšečnosti.

Kako poteka prenos?

Prenos lahko podjetnik opravi na dva načina. Prvi je, da podjetje prenese na novoustanovljeno družbo. Drugi način pa je, da prenese podjetje na že obstoječo družbo. V prvem primeru gre za preoblikovanje, pri drugem pa za pripojitev. V obeh primerih pa je skupno to, da mora podjetnik obvestiti vse upnike, in sicer 3 mesece pred preoblikovanjem. Hkrati pa mora navesti tudi dan preoblikovanja.

Ker je proces preoblikovanja iz s.p. v d.o.o. lahko zakompliciran in hkrati finančno obremenjujoč, je dobro, da si podjetnik omisli pravno, računovodsko in davčno pomoč, pri tem mu je lahko v pomoč odvetniška pisarna Ljubljana. Pri preoblikovanju se bo podjetnik srečal z določenimi stroški. V kolikor podjetje ima več kot 100.000 € kapitala, potem je potrebna tudi revizorska storitev.

Preoblikovanje iz s.p. v d.o.o. poteka v treh korakih. Prvi, že omenjeni, je obvestilo o prenosu, kjer se obvesti vse upnike. Nato sledi sklep o preoblikovanju s.p. v d.o.o.. V tem koraku mora podjetnik navesti določene podatke, kot so firma in sedež podjetja, izjava o prenosu in vrednost podjetja. Ko podjetnik opravi prva dva koraka sledi tretji korak, vpis v sodni register. Podjetnik vloži prijavo in vse pomembne dokumente, listine pri registrskem organu. Za večino postopka tretjega koraka poskrbi notar, pri katerem bo podjetnik overil potrebne dokumente.

This entry was posted in Razno and tagged , , , . Bookmark the permalink.