Ocena tveganja je obveznost delodajalca od leta 2011 dalje

ocena-tveganja-1Vsak delodajalec, četudi daje delo le sebi, torej tudi če je samostojni podjetnik, ki nima nikogar zaposlenega, je dolžan izdelati dokument Izjava o varnosti z oceno tveganja za svoje podjetje.

Ocena tveganja naj bo opravljena s strani strokovno usposobljene osebe oz. podjetja, kot je npr. Projekt varnost, ki na osnovi strokovne presoje v določenem podjetju oceni kaj je v temu podjetju potrebno postoriti, da bo varnost posameznega delavca na čim višjem nivoju oz. da bi bila verjetnost, da bi bila ogrožena varnost in zdravje zaposlenega čim manjša.

Ocena tveganja naj bo opravljena s strani strokovnjakov iz podjetja Projekt varnost

Ocena tveganja je zelo pomemben dokument, zato res ni vseeno kdo jo izdela za vas, saj kvaliteta izdelave tega dokumenta lahko ključno vpliva na delovanje podjetja. Namreč, če je ocena tveganja narejena kot je potrebno, bo verjetnost, da bi šlo karkoli narobe na posameznem delovnem mestu v vašem podjetju zares minimalna oz. zmanjšana na najnižji možni minimum.

Kvalitetna ocena tveganja vam kot delodajalcu prinese to, da bodo delavci raje prihajali na svoje delovno mesto, da bodo bolj produktivni ter da bodo nenazadnje vam oz. vašemu podjetju prinašali večjo dodatno vrednost in posledično večji dobiček. Mar ni to želja vsakega delodajalca oz. lastnika podjetja? Za povrh vsega pa je še ocena tveganja v skladu z veljavno slovensko zakonodajo obvezen dokument od leta 2011 dalje.

V kolikor vas obišče inšpektor in ocena tveganja za vaše podjetje še ni bila opravljena, vas lahko doleti kazen, žal pa nobena kazen ni prav nizka, pa tudi če bi bila nizka, zakaj te Evre ne bi raje porabili zase namesto za kazen? Ocena tveganja za podjetje stane zgolj dobrih 100 EUR, ko gre za manjše podjetje, za večja podjetja pa je cena odvisna od števila delovnih mest, s čim se podjetje ukvarja ter še od drugih pomembnih faktorjev, ki pa so od podjetja do podjetja lahko drugačni.

This entry was posted in Marketing and tagged , . Bookmark the permalink.