Mali gospodinjski aparati za bolj zdravo življenje

Zdravje temelji na zdravih življenjskih navadah, med katere gotovo spada tudi zdrava prehrana. Ta nam v resnici ni bila še nikoli tako na voljo kot sedaj – vsi imamo možnost, da kupujemo naravne, lokalne, ekološko pridelane izdelke na tržnici, jih naročimo preko spleta ali kupimo kar na kmetiji. In ravno tako so nam na voljo mali gospodinjski aparati, s katerimi je kuhanje enostavno. Prav nobene potrebe torej ni, da bi jedli nezdravo in slabo hrano!

Mali gospodinjski aparati, ki ohranjajo kakovost živil

Vsekakor je za začetek nujno, da izbiramo kakovostna in sveža živila ter jih do uporabe tudi primerno shranjujemo. Nato pa je potrebno za ohranjanje te kvalitete poskrbeti tudi s primerno pripravo.

Za kuhanje se vsekakor izplača uporabljati parni kuhalnik, saj se pri kuhanju v pari ohranja v živilih precej več vitaminov in mineralov – pri kuhanju v vodi se ti izperejo. Tudi barva živil, ki se kuhajo v pari, ostane bolj živahna, zato so jedi tudi na oko bolj prijetne.

DELONGHI Kuhinjski žar MULTIGRILL CGH 1012D

Precej priročen je tudi kuhinjski žar, ki ga lahko uporabljamo celo leto. Ko je sezona zunanje peke na žaru končana, si lahko tako še vedno privoščite ribe ali meso in zelenjavo z žara – takšna priprava pa je zelo zdrava, saj se pri njej ne uporablja maščobe.

Mali gospodinjski aparati sodobnega časa pa tudi nezdrave postopke priprave hrane spreminjajo v zdrave. Nekoč smo se izogibali cvrtju, saj se je cvrlo v olju v loncu ali v »fritezi«, danes pa lahko cvrtje jemo brez slabe vesti – cvremo namreč v cvrtnikih na vroč zrak, ki nam postrežejo s hrustljavim mesom ali krompirčkom, olja pa pri tem ni potrebno uporabljati.

Kaj pa, ko gredo živila h koncu?

Tudi potem, ko živila niso več na vrhuncu kakovosti, jih lahko še vedno porabimo. Zavreči hrano je precejšen greh, se vam ne zdi? Uporabite sokovnik in pripravite iz sadja ter zelenjave okusen napitek, ali pa sok skuhajte v marmelado. Ali pa uporabite sušilec hrane in si pripravite suhe rezine sadja za prigrizek.

This entry was posted in Dom in gradnja and tagged , . Bookmark the permalink.