Kakšna je tipična božična večerja?

Slovenska kulinarika je večkrat vključena v pogovore. Vsi poznamo kremšnito z Bleda, Idrijske žlikrofe in pa kranjsko klobaso. Letos smo bili, tako kot že par let zapored priča tudi tekmovanju v izbiri najboljše kranjske klobase v hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah. Tam je naziv zmagovalke prejela klobasa mesarije Arvaj.

Stari starši pravijo, da naj se ob božiču na mizi pojavi perjad, ker brca nazaj, medtem, ko naj bo ob novem letu na mizi svinjina, ker rine naprej. Če boste za božično večerjo torej izbrali perutnino z izbiro ne morete zgrešiti. Primerna priloga je pečen krompir pa tudi pečeno sadje.

Glede na to, da v Sloveniji nikdar ni bilo pretirane bogatije, tradiconalnega jedilnika ob božiču ponavadi sploh ni bilo. Vedno je bilo namreč na mizi meso, a o jedilniku govorimo takrat, ko imamo na voljo izbiro med hrano A in hrano B. V Sloveniji so v starih časih na miazo ob božični večerji ponavadi postavii najboljše meso, ki so ga lahko v tem času dobili ter zraven priloge, ki so bile takrat na voljo.

Danes pa tradicionalnega jedilnika ni že zaradi tega, ker je vedno več ljudi alregičnih na vse živo ali pa preprosto večino jedi ne marajo. Po vprašanjih prijateljem sem zelo hitro prišel do spoznanja, da tudi v letu 2015 ob božiču še vedno nimamo tradicionalnega jedilnika. Večkrat sem slišal, da mora božična večerja kot predjed vsebovati biftek, kot glavno jed pečeno raco ali pa mrežno pečenko, kot prilogo pa obvezno francosko solato. Za sladico se v večini primerov pojavi potica ali pa kar samo božični piškoti, medtem ko se nekateri odločajo celo za brezmesno večerjo.

This entry was posted in Razno. Bookmark the permalink.