Kako sami zamenjamo ploščice v kopalnici?

macolaKer smo vsi malo samsvoji mojstri se včasih lotimo tudi del kot so pečarstvo oz polaganje ploščic.

Kaj potrebujemo za uspešno menjavo ploščic v kopalnici? Ker imamo seveda položene še stare ploščice je najbolj pomembna in najbolj zabavna macola. Ker seveda ne gre vse z macolo oz. je včasih celo bolje če jo ne uporabimo nam prav pride tudi ”štemarca” oziroma udarno kladivo.

Ko enkrat odstranimo stare ploščice je tla ali steno potrebno premazati z izravnalno maso. Ko se ta posuši jo je priporočeno premazati še z vodotesnim premazom preden začnemo s polaganjem. Polaganje začnemo v kotu tako, da na tla z zobato lopatico nanesemo lepilo za keramiko. Keramična lepila so v večini primerov zelo hitro strdljiva, zato lepila nanesemo le toliko, kolikor mislimo da bomo položili ploščic v tem času.

Če polagate zelo hitro potem lahko nanesete tudi toliko lepila kolikor pač dosežete. Ploščice polagamo enakomerno z rahlimi pritiski na podlago, tako da se primejo lepila. Med njih pa vstavljamo plastične križce, ki jih kupimo tam kjer kupimo lepilo. Ko se vse to lepo posuši nas čaka še fugiranje ploščic. Tako, kot piše na navodilih mase za fugiranje zmešamo maso in jo z lopatko vnašamo v prazne fuge. Ko je masa na pol posušena z mokro krpo pomijemo ploščice in naša kopalnica je končana. Seveda smo pozabili še na ovire, ki se bodo predvsem v kopalnice pojavile precej pogosto. Ker imamo tam wc, tuš, kad, odtok, in ostale zadeve nam rezanje ploščic na uide. Za to uporabljamo rezalnik ploščic s katerim ploščico odrežemo na takšne mere da se ploščica lepo pozicionira na svoje mesto.

This entry was posted in Dom in gradnja and tagged , . Bookmark the permalink.