Kako pravilno poteka razkuževanje rok?

Dejstvo je, da je razkuževanje rok postala naša vsakodnevna rutina, še posebej če se veliko sprehajamo po terenu. Že samo če zapustimo dom in odidemo v trgovino, se moramo skorajda obvezno razkužiti vsaj dvakrat. In če bi vam v tem hipu nekdo dejal, da morate javnosti povsem jasno razložiti, kako mora razkuževanje rok pravilno potekati, bi to znali narediti oziroma povedati?

Ko si vsakodnevno razkužujete roke, najverjetneje niti niste preveč pozorni na to, ali takšen postopek izvajate na povsem pravi način. Sicer pa morajo biti na mestu, kjer so postavljeni dozirniki za razkužilo, jasno označena in napisana navodila za razkuževanje rok.

Razkužilo je treba nanesti po suhih rokah

Prvo pravilo, ki ga narekuje razkuževanje rok, je, da se mora rakužilo nanesti na suhe roke, te pa je nato treba na zelo temeljit način vtreti, vse dokler niso povsem suhe. Razkužujemo dlan ob dlan, med prsti, po hrbtišču roke, okrog palcev, okrog, nohtov, konice prstov ter pod nohti. Okrog zapestij se praviloma ne razkužuje več.

Na nekaj stvari je med razkuževanjem rok treba še posebej dobro paziti. Ob pogosti uporabi alkoholna razkužila lahko zelo izsušijo kožo. To je še toliko bolj zaskrbljujoč podatek, saj razpokana ter poškodovana koža bakterijam ter virusom omogoča skrivališča pa tudi pot v naše telo. Dobro je, če torej alkoholna razkužila prenehate uporabljati, še posebej tedaj, kadar je vaša koža pordela, srbeča, razpokana ali pa poškodovana.

Za kaj je treba poskrbeti po uporabi razkužil?

Ker vam razkuževanje rok torej lahko kar precej poškoduje kožo na rokah, je treba po uporabi takšnih sredstev poskrbeti za ustrezno nego. Ta bo koži vrnila vlažnost ter njeno naravno zaščitno plast. Na voljo so zelo kakovostne kreme, ki kožo odlično zaščitijo pred omenjenimi poškodbami.

Dobro se je zavedati tudi to, da so alkoholna razkužila zelo vnetljive tekočine. Ko si razkužujete roke, se je treba obvezno izogibati odprtega ognja. Razkužil prav tako v nobenem primeru ne smemo uživati, saj so to v resnici nevarni strupi. Obvezno jih je treba shranjevati izven dosega otrok.

Ustrezno razkuževanje pa še zdaleč ni eden od najboljših načinov za preprečevanje bolezni. Temeljito ter dovolj pogosto umivanje rok z vodo ter milom je še vedno najboljši možni način, da ostanemo varni in zdravi.

This entry was posted in Lepota in zdravje and tagged , . Bookmark the permalink.