Kaj je osebni stečaj za fizične osebe

osebni-stecajOsebni stečaj za fizične osebe je postopek, v katerem fizična oseba, ki ima dolgove, le teh ne zmore poplačati. Postopek se vodi, da bi vsi upniki iz stečajnega postopka bili deležni plačila terjatev do dolžnika hkrati ter v sorazmernih deležih. Osebni stečaj vam lahko nudi novo možnost, da se izkopljete iz dolgov ter zaživite novo življenje.

Marsikdo ima dolgove za posledico nepremišljenega dejanja, najdejo pa se tudi ljudje, ki so v neznanskih dolgovih pristali po krivdi drugih in ni druge možnosti, kot da sprožijo postopek osebnega stečaja. Včasih so stroški le tega znašali več tisoč evrov, s spremembo zakonodaje pa lahko postopke sprožite že za 150€ in nekaj malenkostnih stroškov dokumentacije.

V predlogu za stečaj res jedrnato in iskreno opišite, zakaj dolgov niste zmožni poplačati. Opišite vaše življenjske stroške in katerekoli stvari, ki vplivajo na vašo plačilno nesposobnost. V veliko pomoč so vam lahko tudi podjetja, ki se s tem poklicno ukvarjajo. Svetujem vam pregled njihovih spletnih strani, kjer boste našli veliko uporabnih podatkov.

Za postopek osebnega stečaja boste potrebovali naslednje dokumente; kopijo osebne izkaznice, davčno številko, kopijo prometa na vaših TRR računih, vsaj zadnje tri plačilne liste, seznam upnikov in izvržb ter seznam premoženja. Sam postopek traja od 2-5 let, če pa vložite prošnjo za odpust obveznosti, pa se vam te lahko po preteku te dobe tudi odpustijo. Pomnite le to, da gre vaše premoženje v primeru osebnega stečaja v stečajno maso. Osebni stečaj je mogoče vaša edina rešitev

This entry was posted in Razno and tagged . Bookmark the permalink.