Hurgada nekoč in danes

hurgada7Hurgada je turistično mesto v Egiptu ob Rdečem morju. Premore več kot sto modernih hotelskih kompleksov in vsako leto privabi na tisoče turistov iz celotnega sveta. Vendar vedno ni bilo tako, nekoč je bila Hurgada majhno egipčansko mestece, kjer so v večini prebivali domačini, ki so se preživljali izključno z ribolovom. Mesto se je takrat ponašalo z dolgimi nedotaknjenimi peščenimi plažami ob Rdečem morju. Danes se je to zelo spremenilo, Hurgada je na zemljevidu sveta in predstavlja najbolj zaželjeno lokacijo tako za preživljanje počitnice kot tudi za potapljanje. Še posebej je zaželjena pri tistih, ki imajo manj potapljaških izkušenj, saj globina morja ni pretirana in najlepše korale lahko opazujemo že na dobrih desetih metrih globine. Mnogi turisti danes združujejo letovanje v Hurgadi z izleti ob reki Nil in obisku arheoloških najdišč v Luxurju. Odlično pa je Hurgada povezana s Kairom tako, da lahko z rednimi avtobusnimi linijami obiščete tudi znamenite piramide.

Hurgada je pričela podobo današnjega mesta kazati že v začetku 20. stoletja, vendar so se pospešene gradnje hotelskih kompleksov in pričele dogajati v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat je tudi egipčanska vlada pričela iskati investitorje, ki bi bili pripravljeni ob Rdečem morju zgraditi enega od najbolj prepoznavnih letovišč na svetu. Danes se Hurgada razteza na 36 km vzdolž obale Rdečega morja, na teh 36 km pa lahko najdete tako rekoč vse, kar si lahko zaželi še tako zahteven obiskovalec. Hurgada premore tudi svoje lastno mednarodno letališče in ni več odvisna od letališča v Kairo, kot je bila nekoč. Glede na to, da ima Hurgada skozi vse leto temperature okoli 30 stopinj nad ničlo pa pripomore k temu, da turistična sezona traja tako rekoč 12 mesecev na letu in ogromno evropskih turistov vsako leto božične in novoletne počitnice preživi prav v Hurgadi.

Hurgada kot drugo največje mesto ob Rdečem morju

hurgada8Hurgada velja uradno za drugo največje mesto, ki leži ob Rdečem morju. Sloves največjega ima Suez. V neposredni bližini Hurgade je tudi več turističnih centrov, ki so vsi na nek način povezani s Hurgado in njenim letališčem. Med največjimi so tudi takšna kot je Makadi Bay, ki ne premorejo naselja lokalnega prebivalstva, ampak so bila zgrajena samo za potrebe turizma. Podobna naselja so še Sharm el Naga, Soma Bay in El Gouna, ki je poln luksuznih hotelov. Med najstrejše destinacije ob Rdečem morju pa spada tudi Al-Qusayr, ki premore številne hotele in klube ter je v veliki meri odvisen od turistov, ki prispejo na letališče v Hurgadi.

Hurgada je raj za potapljače. Last minute Hurgada aranžmaji so na voljo po celotni Evropi in prav nič ne čudi dejstvo, da so Evropejci najbolj številčni turisti v Hurgadi. Bližina Saharske puščave omogoča, da se lahko iz Hurgade odpravite na izlet in doživite pravo puščavo, na dosegu roke pa je tudi reka Nil. Veliko turistov združuje letovanje v Hurgadi s križarjenjem po Nilu. Reka Nil vam bo pričarala Egipt v vsej svoji bogati zgodovini in tradiciji.

This entry was posted in Dopust, Last minute and tagged , , . Bookmark the permalink.