Energetsko varčne hiše v Sloveniji

Ko beseda nanese na varčne hiše, je vsekakor potrebno omeniti tudi pasivne hiše, ki v resnici veljajo za najbolj varčne hiše pri nas in tudi drugje po svetu. Te vrste hiš se od klasičnih razlikujejo predvsem po tem, da so ekološke in varčne. Pri ljudeh so zato vse bolj priljubljene, saj se v veliki meri zavedajo, da jim pomagajo varčevati oziroma porabiti toliko energije, kolikor jo potrebujemo.

Prihranek energije z različnimi rešitvami

Energetsko varčne hiše nam torej omogočajo zelo velik prihranek energije. To nam omogočajo predvsem različne tehnološke rešitve. Med njimi je na primer tudi usmerjenost pasivne hiša proti soncu. Taka hiša ob minimalnih toplotnih izgubah izkorišča energijo sonca in tudi druge notranje vire. To ji uspeva do te mere, da je skoraj ne potrebujemo ogrevati ali ohlajati.

Prave energetsko varčne hiše so konstrukcijsko povsem nezahtevne, enostavne, funkcionalne in uporabnikom zelo prijazne.

Izolacija pri načrtovanju je ključnega pomena

Omenili smo, da je osnovno načelo energetsko varčnih hiš povezano z zmanjšanjem toplotnih izgub. Ravno zato je izolacija pri načrtovanju take hiše izjemnega pomena. Uporabljena mora biti prav povsod, kjer bi lahko prihajalo do nezaželenih toplotnih izgub. Če bo debelina izolacije primerna, potem bomo s tem preprečili, da bi nam pozimi toplota uhajala ven, v poletnem času pa se nam hiša ne bo segrevala.

Od leta 2005 večji porast varčnih hiš

Pri nas so energetsko varčne hiše stopile v ospredje po letu 2005. Lahko rečemo, da so še vedno zelo priljubljene in da se iz dneva v dan vedno več ljudi odloča zanje.

Več o gradnji energetsko varčnih hiš v Sloveniji si lahko preberete na http://www.aplushisa.si/.

This entry was posted in Dom in gradnja. Bookmark the permalink.